JENERATÖR NEDİR?

Temel olarak küçük güç tesisleridir. Sahiplerinin sahada, elektrik şebekesinden gelen elektriğin yerine geçici ve tamamlayıcı olarak elektrik üretebilmelerini sağlarlar. Güç jeneratörleri ve büyük ısı ile güç üreten tesisler aynı prensiple çalışırlar: her ikisi de hareket veya mekanik enerji oluşturmak ve bunu elektrik enerjisine dönüştürmek için yakıt yakarlar. Jeneratörlerin iki ana bileşeni vardır: bir içten yanmalı motor ve alternatör. Bir arabanın içten yanmalı motoru gibi, jeneratörün motoru çalışmak için yakıta ihtiyaç duyar. Dizel, doğal gaz, propan, benzin ve bio yakıtlar yaygın seçeneklerdir. Yakıtın yanması aşağıdaki şekilde krank milinde bir dönüş hareketi oluşturmak için kullanılır: Hava ve yakıt karıştırılır ve bir silindirin içinde ateşlenir. Yanma pistonun silindir içinde yükselmesine ve alçalmasını oluşturan ufak bir patlamaya neden olur. Piston bir krank miline bağlanmıştır ki böylece piston hareketleri krank milini döndürür. Çok sayıda pistonun ardı ardına çalışması krank milinde yumuşak bir dönme hareketi oluşturur. Bir arabada, bu hareket arabayı itmek için kullanılır. Bir jeneratörde, elektrik üretmek için kullanılır.

Jeneratör Elektriği Nasıl üretir?
Motorun ürettiği dönüş hareketi ikinci ana bileşen olan alternatöre iletilir. Alternatör, değişken manyetik alanların elektrik akımları oluşturmasıyla fiziksel bir olayı olan elektro manyetik indüksiyon özelliğini kullanarak enerjinin bir form olan dönüş kinetik enerjisini elektriğe dönüştürür. Alternatörün iki parçası vardır - statör ve rotor. Statör, çok sayıda bakır kablodan olun bir muhafazadır ve rotor statörün içinde dönerken, manyetik alanı da döner. Döner manyetik alan elektronları statörde akmasına neden olur ve böylece elektrik akımı üretilir.

Jeneratör Çeşitleri?
- Dizel jeneratörler nedir ve dizel jeneratörler nasıl çalışır?
Tıpkı araba motorları gibi jeneratör motorları hangi yakıtı kullandıklarına göre farklıdır. Dizel motorlar sıkıştırma-ateşleme tipi motordur. Bu tür motorlar, yakıtın otomatik ateşleme sıcaklığının üstüne ısıtarak ateşler. Dizel yakıtın göreceli olarak 410°F otomatik ateşleme sıcaklğı dizel motorlar için ideal yakıt yapar. Tipik olarak küçük dizel motorları başlatmak için bir elektrikli marş motoru motorun pistonlarını iterek motorun silindirleri içinde bulunan havayı sıkıştırır ve sıcaklığını artırır. Bu motorun kranklanması olarak bilinir. Silindirin içindeki sıcaklı yakıtın otomatik ateşleme sıcaklığına erişince yakıt silindire enjekte edilir ve anında ateşlenir. Bu pistonu geri iter (egzoz valfinin açılması ile gazı iter) ve krank milini hareket ettirir. Diğer silindirler de ateşlenir ve sonuçta elektriği oluşturmaya ihtiyaç duyan dönme hareketine neden olur ve motorun sıkıştırma-ateşleme döngüsünü sürdürür. Bunun tersine, benzinli motorlar hava ve yakıtı silindirlerine aynı anda enjekte ederler ve ateşleme için bir kıvılcıma ihtiyaç duyar. Basit bir ateşleme mekanizmasına sahip olduğu için dizel motorlar daha güvenilir ve uzun vadeli dayanmaya eğilimlidirler. Bujilerin olmaması da aynı zamanda hassas elektronik donanım ile parazit yapabilecek radyo frekans emisyonu elimine eder. Dizel motorlar aynı zamanda düşük yüklerde yüksek sıkıştırma oranı nedeniyle yüksek oranda verimlidirler. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Radyo Sessizlik Alanlarında dizel motorlara izin verildiğini biliyor musunuz? Alanda bulunan radyo teleskoplara parazitten kaçınmak için radyo emisyonlarının kısıtlandığı alan Virginia ve Batı Virginia’da çok geniş bir alandır. (Cep telefonları, Wi-Fi ve mikro dalga fırınlar da yasaklanmıştır.)

- Propan jeneratörler nedir ve nasıl çalışır?
Bir jeneratör yakıtı olarak propan bir başka büyük bir seçimdir. Propan motorlar, her ikisi de kıvılcımla ateşleme prensibi ile çalıştıklarından benzinli motorlara çok benzer. Propan motorlar, bir bujinin karışımı ateşlediği hava ve yakıt motor silindirlerine enjekte ederler. Propan, propan jeneratörleri ev tipi yedek güç uygulamaları için özellikle çok iyi olan çok sayıda avantajı sergiler. Benzin ve dizel motorların her ikisi bir kaç yıl sonra kötüleşebilir ve evdeki yakıtın deposunun dumanlar üretmesine neden olur. Benzin ve dizel aynı zamanda yayılabilir ve bu da zor temizliğe neden olur. Bunun tersine propan sınırsız olarak saçılma riski olmadan tutulabilir. Önemli şekide, çoğu ev sahipleri zaten evinde propan tüpüne sahiptir ve böylece evde başka bir yakıt deposu bulundurma ihtiyacını ortadan kaldırır.

- Doğal gaz jeneratörler nedir ve nasıl çalışır?
Doğal gaz jeneratörleri propan jeneratörlere çok benzer. Her ikisi de bujiye ihtiyaç duyar ve temiz emisyon profile sahiptir. Doğal gaz kullanmak genellikle sadece doğal gaz dağıtım ağının olduğu konumlarda pratiktir ve kendi kendine depolama nadiren bir seçenektir. Bu kırsal alanda her zaman geçerli değildir. Doğal gaz jeneratörler, güvenilir doğal gaz tedariği olduğu ticari ve endüstriyel uygulamalar için çok uygundur. Amerika Birleşik Devletleri'nde doğal gaz çok daha az maliyetli ve çoğu yerde mevcuttur. Sahada yakıtı depolamamanın büyük avantaj olduğu büyük miktarlarda yakıtın kullanıldığı büyük çaplı uygulamalar için büyük avantajdır. Ayrıca, doğal gaz çok temiz yandığı için sıvı yakıt jeneratörlere uygulanan kısıtlamalardan önemli ölçüde daha azdır ve sonuç olarak bazen dizel veya benzinli jeneratörlerden daha esnek olarak kullanılabilir.

AKKAYA
MÜHENDİSLİK

Hidrafor sistemleri, kumanda kontrol panoları, otomasyon sistemleri ve yangın sistemleri

ÇALIŞMA SAATLERİ:

Pzt - Cmt 08:00 - 18:00

Pazar: Kapalı

İLETİŞİM

Hançerli Mah. 100.Yıl Bulvarı Ali Tüfekçi Apt. 27/B 21

0362 447 00 05

info@akkayamuhendislik.net

© 2022 akkaya mühendislik Tüm hakları saklıdır. BURAK ALP MIRIK Tarafından tasarlanmıştır.